Krig i fortiden og krig i fremtiden

Vi pratet i startsiden litt om hvordan militæret kom til å se ut i fremtiden og hvor stor forskjell det kommer til å være fra hvordan det er nå. Ved å gjøre det bør man også samtidig se litt bakover for å se den gedigne forandringen i hvordan det militære ser ut i dag kontra noen få år siden, for å ikke snakke om før de to første verdenskrigene. Det er så stor forskjell at man nesten ikke kan tro at man snakker om den samme institusjonen. Det “eneste” som er likt er at folk fortsatt dreper folk ved hjelp av alskens våpen.

Da Tyskland angrep Polen i 1939 som startetden andre verdenskrig så tok de med seg tankser og fly, som man vil si er ganske naturlig. Det de ble blant annet møtt med var kavaleri fra den polske hæren. Du kan jo selv innbille deg hva slags muligheter de hadde til å vinne da. Akkurat det står som et veldig godt punkt i forhold til hvordan har utviklet seg og hvordan visse ting ikke er like viktige. Bare tenk deg det, mennesket har brukt hest i krig siden tidenes morgen, men bare i løpet av de siste 100 årene så har hestene ingen bruk i militæret. Det er en ganske utrolig utvikling, som faktisk er ganske naturlig, men litt vanskelig å begripe.

Men, om du synes det er interessant, så kan du jo bare tenke på at snart kommer vi mennesker ikke til å bli brukt direkte i krig lenger, som vi har gjort til nå. Fordi kriger kommer igjen, store sådane også. Det er så klart vi som kommer til å styre det hele, men snart nok antar man at man har bygget roboter som skal gå til angrep mot et mål. Enten ved at det har kunstig intelligens, eller at vi styrer det i en base tusenvis av kilometer unna. Faktisk så har det jo skjedd allerede, man har hatt tusenvis av droneangrep utført av USA mot mål, styrt av mennesker som bare ser hva som skjer gjennom et kamera. Det føles helt upersonlig og nesten ikke ekte. Som så mange ganger tidligere er det USA som er i forkant av utviklingen av slik teknologi, og selv om man liksom er nysgjerrig på hva de kommer til å lage, så er det også en veldig skremmende tanke.

Under den amerikanske revolusjonen så stilte man menn opp mot hverandre på linje, og de fyrte løs. Noen av de var så redde og ville ikke drepe, at de med vilje bommet. Med slik teknologi så kan man ikke forvente noe slikt altså. Man snakker lasere, kunstig intelligens, dronebomber og raketter som kan bli fyrt av i fra USA til å nå mål hvor som helst i verden. Det er interessant som sagt, men også litt skremmende. Om du har spilt Call of Duty så har du sannsynligvis en god forestilling om hvordan ting kommer til å se ut om noen år. Til da så får vi bare vente og se.