GSV – førstegangstjeneste med reelt oppdrag

Langt oppe i Øst-Finnmark og et lite steinkast fra Kirkenes, finner vi Garnisonen i Sør-Varanger (GSV). Dette er en militærleir som har som sin primære oppgave å bevokte den norske riksgrensen mot Russland. To ganger årlig kommer det en ny gjeng hit for å avtjene førstegangstjenesten sin her oppe, med innrykk vinter og sommer. De som tjenestegjør her oppe, kan etter endt tjeneste skryte av å ha gjort reelt og viktig arbeid i løpet av tiden i militæret.

Langs den 198 kilometer lange grensen mot Russland finnes det flere grensestasjoner hvor en håndfull soldater (kalt grensejegere) holder til. Soldatene som holder til her har hatt seks måneder med opplæring, før de går i gang med tjenestetiden som også er på seks måneder. Blant det de gjør er å patruljere grensen mot våre naboer i øst, og sørge for at ingen krysser grensen ulovlig.

Alltid på vakt

På hver sin side av hele den norsk-russiske grensen, står det oppført grensestolper som markerer de to landenes respektive territorier. Stolpene på norsk side er gul og svart, de russiske er grønn og rød. Her er det alt annet enn kjedsomhet som råder, ettersom en god soldat alltid har noe å gjøre, selv når det er lite som skjer langs grensen.

Garnisonen i Sør-Varanger samarbeider tett med Finnmark politidistrikt (tidligere Øst-Finnmark politidistrikt), og sørger for at Schengen-avtalen blir fulgt. Grensejegerne har derfor begrenset politimyndighet under tjenestetiden, og har derfor en politi-patch på uniformen. I tillegg må de sikkerhetsklareres for å kunne utføre grenseoppdrag.

Alle som har avtjent førstegangstjeneste i GSV kan skrive under på at opplegget der ikke er for slappfisker, og de seks månedene det tar å bli grensejeger krever sitt av rekruttene. Grensevakten er ingen barnehage, og særlig på vinterstid kan termometeret fort vise 30 minusgrader. Når det i tillegg blåser – hvilket det ofte gjør der oppe – gjelder det å pakke seg godt inn.