En generasjon av krigere

Historien vil ofte gjenta seg, og selv om vi i dag regner oss som siviliserte, så skal det ikke mer enn noen års unaturlig oppgang til før fallhøyden blir svært kritisk.

VI har sett det før, men vi skal ikke la dagens situasjon skremme ungdom. Det er viktig at de fremdeles skal få lov å plasseres i bås, vaske gulv og få prøve seg på gassbua. Det er ikke sikkert de vet hvor de kommer fra eller kjenner sin historie.

For vi har sett det før, resesjon, automatisering, pandemier, økonomisk stagnasjon, teknologisk utvikling, hevnlyst, løgn. Vil det store maktspillet, som egentlig handler om å stabilisere økonomien, igjen forårsake krig, elendighet, død og katastrofe? Det kan godt skje, men må vi gjennom det igjen?

Dagens ungdom

De elsker å sitte på rommet. Hva i huleste foregår der som er så morsomt? Vel de har tilgang på Internett og online gaming. De spiller fremtidens krig med uendelig av liv. De gamer i skytespill der døden kan lure rundt gatehjørnet eller fra en rifle tusen meter unna. Man vet aldri hva som hender og dette fenger ungdom, som hater å kjede seg.

Men hvor er samfunnet om 5, 10 eller 20 år. Det er nettopp disse bortskjemte ungdommene som skal styre showet. Har de vett nok til å la sablene ligge? Har de ønske om forsoning gjennom bærekraftige løsninger? Vil de stå i historien som dem som løste konflikt uten våpen? Eller bygger vi opp det militæret nettopp for dette scenarioet?

Har du noen gang lagt merke til oss langs veiene? Amerikanske militær-vogner på tunge trailere? Containere fulle av langdistanse raketter og ammunisjon? Bygger vi opp til krig og vil Norge være midt i skytelinjen?

Håpet er vel at man setter dem i så dårlig form at de ikke orker å utføre et eneste forsøk på aggresjon?